“Het waardevolle traject van de verandering”

Hoor je wel eens de zin ‘zo is het nu eenmaal’ of zeg je zelf wel eens “zo ben ik”? Ik hoor ze in ieder geval, zowel tijdens consulten als in het dagelijkse leven. Het zijn voorbeelden van uitspraken (gedachten) waarmee de mogelijkheid tot verandering gedwarsboomd wordt. Mocht daar natuurlijk redenen voor zijn. Zolang gedrag (en gevoel) gewenst zijn, is er geen reden voor verandering. Voel je je echter niet fijn, is je energielevel laag en zie je tegen dingen op, dan zijn er redenen om anders aan touwtjes te gaan trekken.

We hebben allemaal onze vaste patronen, gebruiksaanwijzingen, overtuigingen en ons dagelijks ritme. Maar zodra het niet meer (zo) comfortabel voelt in de “comfort-zone”  is het tijd voor verandering.

Tijd om bewust te worden waar belemmeringen en “verzekeringen” zitten zodat duidelijk wordt waar je je aan vasthoudt. Weet dat we ons ook ergens anders weer aan vast kunnen houden. Onderschat jezelf niet ????   We kunnen veel meer dan dat we denken waar we toe in staat zijn!

Verandering ligt voor ons, niet achter ons. Bij te lang achterom kijken stoot je alleen maar je hoofd ???? Met de blik naar voren en de wens om verandering, ontstaat een soort verlanglijstje. Je geeft aan wat je wel wilt, wat jouw behoeftes zijn. Er is dan sprake van persoonlijk leiderschap waardoor je uit de slachtofferrol blijft.

Het is essentieel om in beweging te komen. Een mooi cadeau voor jezelf is als je dit samen met een coach doet waar jij je veilig en vertrouwt bij voelt. Een veranderingsproces gaat namelijk heus niet altijd van een leien dakje: weerstand kun je tegen komen, ongeduld en tegenslag. Dit zijn echter geweldige leermomenten, die je in het moment zelf nog niet zo ziet. En dan is het waardevol je coach aan je zijde te hebben staan, die jou meeneemt in jouw ontwikkeling.

Veranderen betekent ook de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen ontwikkeling. Je laat los en bepaalt als het ware een nieuwe horizon. Je zegt “nee” tegen het ene en “ja” tegen het andere! Deze ontwikkeling vraagt tijd. Je kunt gedragsverandering vergelijken met het aanleren van nieuwe kennis. Wil kennis opgenomen worden in het lange termijngeheugen moet er vaak herhaald worden, is focus belangrijk, bouw je voort op relevante voorkennis, voel je je intrinsiek gemotiveerd, ben je instaat te creëren en groeit je innerlijke kracht, Je merkt dat je er steeds minder moeite voor hoeft te doen, want je weet het gewoon ???? Zo werkt gedragsverandering ook. Als de gewenste verandering een automatisme wordt, is er sprake van manifestatie! Dus opgeven, wanneer het niet lukt, is geen optie. Onthoud dat elk stapje, groot of klein, er een is. Elk stapje zet je op een nieuw pad, dat afwijkt van het oude pad! Hoe vaker je je begeeft op dat nieuwe pad, hoe steviger en bekender het zal worden. En dat vraagt nu eenmaal tijd.

Je bent het waard! Geniet en veel plezier op jouw levenspad!  ????  Janine Jacobs

Life Coach – burn-out coach – gedragsspecialist