Dit doet me denken aan het lied wat Herman van Veen al in de jaren 70 schreef:

“Opzij opzij opzij, maak plaats maak plaats maak plaats, Wij hebben ongelofelijke haast

Opzij opzij opzij, Want wij zijn haast te laat, We hebben maar een paar minuten tijd.

We moeten rennen springen vliegen duiken vallen opstaan en weer doorgaan

We kunnen nu niet blijven we kunnen  nu niet langer blijven staan!”

 

https://www.youtube.com/watch?v=uN706PiFLm0

We zijn nu bijna 50 jaar verder en als ik om me heen kijk en m’n oor te luister leg dan is het nog steeds aan de orde…eerlijk gezegd is de hectiek van de dag bij alle werkende mensen nog nooit zo groot geweest. Er is weinig Quality time voor elkaar op de werkvloer en jonge gezinnen vallen steeds vaker uit elkaar door dit rennen en vliegen en het gebrek aan aandacht voor elkaar. Men valt ’s-avonds uitgeblust op de bank of in bed.  Ik hoor steeds vaker om me heen dat men slecht slaapt omdat het hoofd zo vol zit en men niet meer kan ontspannen waardoor de vermoeidheid toeslaat en het energiepeil drastisch daalt.

Er zijn om deze reden nog nooit zoveel mensen geweest die met een Burn-out te kampen hebben als nu en dat is zorgelijk. Als Stress en Burn-out coach heb ik hier dagelijks mee te maken en eerlijk gezegd heb ik zelf ook in deze ratrace gezeten…maar uit ervaring weet ik dat je altijd een keuze hebt ook al denk je vaak van niet. Heb jij je wel eens afgevraagd of je zo door wil gaan tot je erbij neervalt?  Wil je dat men je straks herinnert als die ongelooflijk harde werker die nooit geen tijd nam om een adempauze in te lassen? Ik niet, ik hoop jij ook niet.

Denk eens goed na over de kwaliteit van je leven, kun je wel ontspannen en neem je af en toe een break om bij te komen en te genieten van alles om je heen? Ik ben door schade en schande wijs geworden en doe nu wat ik het allerliefste doe en dat wens ik jou ook toe. Begin elke dag met een paar korte breaks in te lassen, ga naar buiten om even stoom af te blazen en je batterijtje weer op te laden, luister naar rustgevende muziek, eet je boterham niet snel op achter je pc, in de auto of in de kantine maar neem de tijd hiervoor. Nog mooier zou het zijn als er in ieder bedrijf een gelegenheid is om je even terug te trekken in stilte, al is het maar een kwartiertje. Hierna kun je je beter concentreren waardoor je werk ook van betere kwaliteit is dan dat je maar doorgaat. Ook thuis kun je hieraan werken.

Zorg goed voor jezelf zodat je ook beter voor de ander kunt zorgen is een cliché maar wel waarheid. Kijk eens rustig hoe bij jou de verdeling is tussen werk en privé en vraag je af wat je kunt verbeteren om meer tijd voor jezelf te hebben.

Je zult er versteld van staan dat als je af en toe NEE zegt tegen de ander en JA tegen jezelf het leven een stuk aangenamer wordt!

Nita van Vliet

10 Maart 2020